Web Analytics

Kontaktne leče

Kontaktne leče so v mnogo situacijah odlično in tehnološko vrhunsko nadomestilo za korekcijska očala z dodatnimi prednostmi. Ker pa vseeno predstavljajo tujek v očesu, se je uporabe potrebno lotiti skrajno resno in odgovorno, vedno ob strokovni pomoči.

Napačno izbrana kontaktna leča ali predolgo nošenje lahko povzročijo trajno škodo, celo slepoto.

Predvsem se za uporabo kontaktnih leč nikoli ne odločajte sami. Vedno obiščite očesnega optika, kjer se najprej preveri zdravstveno stanje in primernost očesa za uporabo kontaktnih leč. Šele po strokovnem pregledu vaših oči se lahko določi tip kontaktne leče, ki vašim očem ustreza in jim ob pravilni uporabi ne škoduje.

Kam po kontaktne leče?

Zelo pomembno je, da ob uporabi kontaktnih leč redno opravljamo preglede vida (priporočilo zdravnikov enkrat na 6 mesecev), saj so leče kljub vrhunskim materialom tujek v očesu in potrebujejo odgovorno rokovanje in redno kontrolo.

Tudi če ob uporabi kontaktnih leč ostro vidimo in nimamo motečih občutkov v očesu, je še vedno možno, da si z napačnim izborom leč ali predolgim nošenjem delamo trajno škodo. Ko se težava opazi, je pogosto že prepozno. Zato naj vsak uporabnik kontaktnih leč redno in tudi pred vsako menjavo tipa leč opravlja obisk pri okulistu ali optometristu v očesni optiki.

Razvoj kontaktnih leč je v zadnjih letih močno napredoval, pripeljal je do vedno boljših materialov z večjo vsebnostjo vode, boljšo prepustnostjo za kisik in gladkejšo površino. S tem naše oko kontaktno lečo lažje sprejme in je praktično ne čuti več tudi po več urah uporabe.

Cenovno so kontaktne leče vedno bolj dostopne, zato se večina uporabnikov v razvitem svetu že odloča za enodnevne kontaktne leče. Te so za oko bolj zdrave (vsak dan nova, sterilna leča) in glede nege enostavnejše. V primerjavi z dvotedenskimi ali mesečnimi kontaktnimi lečami pri enodnevnih ne potrebujemo posodice in tekočine za vzdrževanje. Lečo konec dneva zavržemo in naslednji dan uporabimo novo.

7 nasvetov za varno uporabo kontaktnih leč

Pri nakupu kontaktnih leč lahko naredimo več napak. Preverite 7 pomembnih nasvetov.

Kam po kontaktne leče?