Web Analytics

Pred odločitvijo za pregled vida

Kako vem, da je izmerjena dioptrija pravilna?

Očesni zdravnik oftalmolog ali optometrist bo čimbolj natančno določil vašo dioptrijo. Če pridobite še drugo mnenje, je zelo možno, da bo druga meritev vsaj malo odstopala od prve – tako kot si npr. že v krajšem časovnem obdobju lahko izmerimo vsakič malo drugačno telesno težo ali celo višino.

Zato se pogosto pri določanju dioptrije lahko reče, da sta pravilni obe meritvi, četudi nista povsem enaki. Če ste v dvomih, je za boljši občutek vsekakor priporočljiva brezplačna kontrola ali posvet pri optiku.

Kdaj lahko zaupam meritvam?

Odgovor izgleda kar preveč preprost: Kadar z očali dobro vidite. Dejansko je s testiranjem vida na daljavo in bližino možno dokaj zanesljivo ugotoviti pravilnost meritve oziroma izdelanih očal. Izmenično z levim in desnim očesom glejte na daljavo in tudi na blizu. Primeren test doma je lahko branje podnapisov na televiziji za test vida na daljavo in branje drobnega teksta za test vida na blizu. Vsak boljši optik vam bo tudi brezplačno testiral vid in hkrati vaša očala, brez da se naročite na termin.

Je med dragimi in poceni očali dejansko razlika v kvaliteti, ali se plača samo znamka in izgled?

Na področju korekcijskih stekel je cena vsekakor v povezavi s kvaliteto. Takoimenovana hitra očala, ki jih po nizki ceni kupimo spotoma, nikakor ne morejo biti enako dobra za oči, kot po meri izdelana očala iz optike. Uporaba poceni očal se vseeno ne odsvetuje, vendar samo pod pogojem, da se taka očala ne uporablja dlje kot nekaj sekund ali kvečjemu minut. V nasprotnem primeru si kvarimo zdravstveno stanje oči. Prav tako se odsvetuje uporaba očal druge osebe. Tudi če dobro vidimo z njimi, lahko škodujemo svojemu vidu, ker očala niso bila izdelana za našo dioptrijo in medzenično razdaljo.

Na področju očal je situacija enaka, kot pri praktično vseh proizvodih na trgu – vedno obstaja razpon izdelkov od prestižnih do cenovno ugodnejših izvedb. Praviloma je cena v relaciji s kvaliteto ali modnimi smernicami. Vedno pa so možne tako pozitivne kot negativne izjeme, praviloma pa nam najbolj pomaga naša trezna presoja in zdrav dvom ob sumljivo nizki ceni.

Kje najbližje opravim pregled vida?

Menu