Web Analytics

8 najpogostejših napak pred nakupom korekcijskih očal

Prinesete star izvid

Izvid o dioptriji ne sme biti starejši od treh mesecev, sicer obstaja verjetnost, da se je vaša dioptrija že spremenila. Če imate starejši izvid, se zato pred naročilom očal raje dogovorite še za en pregled ali vsaj kontrolo dioptrije, po kateri boste naročali očala.

Pridete bolni na pregled

Določene bolezni lahko začasno ali trajno vplivajo na dioptrijo. Diabetes (sladkorna), ščitnica, krvni tlak vplivajo na dnevno nihanje dioptrije. Pogosto so lahko moteči tudi močnejši prehlad, nahod ali vnete oči. O morebitni bolezni zato pred pregledom ali ob naročilu na termin obvestite optika ali okulista.

Prehitro ste zadovoljni z izbranim okvirjem

Marsikdo nosi očala ves čas, ko je buden, torej 7 dni na teden tudi po 15 ur in več. Zato se ob izbiranju okvirja izogibajte misli: »Pa saj je že v redu.« Okvir, ki vam bo všeč, vam bo v veselje še mnogo let, vsak dan znova. Povprečna doba uporabe okvirja se je z dveh podaljšala na pet let.

Zelo kakovostni okvirji so dostopni že za precej manj kot 100 evrov. Če vam je všeč okvir, ki stane na primer 200 evrov, vseeno razmislite, ali vaš vtis na okolico in veselje ob uporabi ne odtehtata razlike 20 evrov letno oziroma evro in pol na mesec.

Zavržete stara stekla

Imejte rezervna očala. Imeti samo ena očala, je lahko precej tvegano oziroma zelo neprijetno, če nepričakovano ostanete brez njih. Stara stekla je možno montirati v drug okvir (biti mora vsaj malo manjši od prejšnjega), lahko je najcenejši, imejte jih za rezervo.

Kdor pa je uporabljal očala za branje in se mu je zvišala bližinska dioptrija, bo s starimi stekli še lepo lahko deloval v delavnici, kuhinji, ob računalniku, torej na sredinski razdalji približno 70 cm.

Ne poznate razlike med stanjšanimi in nestanjšanimi stekli

Optična pravila določajo stopnjo stanjšave za vsako dioptrijo. Vendar so povsod lahko izjeme. Tudi ob visoki dioptriji uporabljate nestanjšana stekla, prav tako se lahko ob nizki dioptriji odločite za stanjšavo.

V prvem primeru, torej visoka dioptrija in nestanjšana stekla, boste videli enako ostro, samo očala bodo debelejša in težja.

V drugem primeru, tudi če je vaša dioptrija nizka, vam stanjšana stekla še vedno izboljšajo izgled očal in zmanjšajo težo. Poleg tega so stanjšana stekla iz bolj kakovostnega materiala in bolj žilava, zato jih je nujno uporabiti pri okvirjih na vijake (samo prevrtana stekla brez okvirja) ali okvirjih na laks (rob okvirja samo zgoraj).

Po gotova očala pošljete znanca

Po gotova očala vedno pridite sami. Tudi če ste okvir že dobro preizkusili ob izbiranju, je možno, da se je nastavitev ob montaži stekel minimalno spremenila. Napačna nastavitev pa lahko povzroči neostro sliko, tudi glavobole, bolečine na nosu in za ušesi. Zato vam bo optik gotova očala vedno natančno prilagodil in vas vprašal po osebnih željah, koliko želite, da vas okvir drži.

Samo natančno prilagojena očala bodo služila, kot je treba, zato so tudi »spotoma v trafiki« kupljena očala lahko sčasoma moteča in celo škodljiva vidu.

Pregled oči za otroke

Za otroke do starosti 8 let je prvi pregled oči vsekakor priporočljiv pri zdravniku specialistu oftalmologu. Samo meritev dioptrije je premalo; oko, ki se še razvija, mora biti temeljito pregledano.

Spregledali ste novosti na področju dioptrijskih stekel

Ob naročilu se pri optiku pozanimajte, kaj je trenutno novo oziroma na voljo.
Nekaj primerov:

  • kvaliteten antirefleks – sloj proti bleščanju;
  • čistilni sloj – za lažje čiščenje;
  • hidrofobni nanos – pogosto kombiniran s čistilnim slojem za manjši oprijem prahu, umazanije ali kapljic. Posledično se stekla lažje in manjkrat čistijo, manjša možnost morebitnih prask;
  • polarizacijski filter – odstrani motečo, od ravnih površin odbito svetlobo. Veliko manj je odseva od mokre ceste, avtomobilskih stekel, vodne površine, snega in drugih gladkih površin. Praktično nujen dodatek za ribiče, ker se veliko bolje vidi skozi vodno gladino. Polarizacija je možna samo v kombinaciji z vsaj 75-odstotno zatemnjenimi stekli;
  • samopotemnitvena fotostekla (Transition) – stekla sama potemnijo na soncu. Efekt je močnejši pri močnejši svetlobi in nizkih temperaturah, nekaj slabši v avtu (odvisno od strukture vetrobranskega stekla). Fotoefekt doseže maksimalno stopnjo po nekaj dneh uporabe in z leti postopno slabi (odvisno od števila aktivacij);
  • pisarniška stekla – poleg stekel samo za daljavo ali samo za bližino so zelo poznana kombinirana (progresivna) stekla. Z njimi vidimo na blizu, daleč in sredinsko (računalnik, delavnica, kuhinja). Manj pa so znana pisarniška stekla, posebej prilagojena za čim udobnejše delo v pisarni ali delavnici – za oster vid na blizu (branje) in na sredini (računalnik, delovni pult, nekako do vrat pisarne). Takšna stekla so pogosto odlična dopolnitev za uporabnike kombiniranih stekel;
  • stekla za vožnjo (Eye Drive) – poseben tip stekel, optimiziran za vožnjo. Posebej prilagojen barvni filter za čim ostrejšo sliko, najboljši možen kontrast pri vožnji in predvsem čim manj motečega bleščanja, predvsem v večernih urah in ob deževnem ali meglenem vremenu.

Kje najbližje opravim pregled vida?

Znamke sončnih očal

Menu