Web Analytics

7 nasvetov za varno uporabo kontaktnih leč

Dobra higiena

S kontaktno lečo lahko v oko vnesemo umazanijo ali celo bakterije, zato je ob rokovanju z lečami nujna absolutna higiena rok. Če uporabljate ličila, vedno najprej v oko vstavite lečo, šele potem nanesite ličila.

Ob koncu nošenja najprej odstranite lečo iz očesa in se šele nato lotite odstranjevanja ličil.

Če uporabljate mesečne ali dvotedenske leče, ne pozabite tudi na redno menjavo posodice za shranjevanje leč.

Številnim težavam s higieno se lahko izognemo z uporabo enodnevnih kontaktnih leč – leče konec dneva ali ob koncu uporabe enostavno zavržemo in ob naslednji uporabi spet vstavimo novo, brezhibno sterilno lečo.

Ne prekoračite predpisanega časa nošenja

Priporočilo proizvajalca kontaktnih leč glede trajanja nošenja je vsekakor smiselno upoštevati. Če leče nosimo predolgo, se težave zelo redko pojavijo takoj, ko pa jih zaznamo, je večinoma že prepozno. Ko začutimo bolečino ali opazimo drugo težavo v očesu zaradi prekomerne uporabe kontaktnih leč, so posledice lahko tudi trajne in neozdravljive.

Pomembna informacija za uporabnike dvotedenskih ali enomesečnih leč – ko odprete embalažo, že prične teči rok za uporabo leče; tudi če je ne nosite vsak dan.

Konkreten primer: če ste enomesečno lečo odprli prvega v mesecu, jo morate prvega v naslednjem mesecu nadomestiti z novo, četudi ste jo morda v tem obdobju uporabljali samo nekaj dni.

Ne menjate tipa kontaktne leče brez strokovnega posveta

Leča je za oko tujek, zato je nujno, da se pravilno nalega. Če sami kupite ali dobite za test drug tip leče, obstaja verjetnost, da vam zaradi drugačne oblike ali materiala rob nove leče draži in poškoduje oko. Zato pred testiranjem novega tipa leč nujno opravite pregled pri specialistu, ki bo z očesnim mikroskopom pregledal ustreznost naleganja leče.

Opravljate redne kontrole

Mnogo razvitih držav ima za uporabnike kontaktnih leč že zakonsko predpisane kontrolne preglede najmanj dvakrat letno. Če pregled ni opravljen, leč uporabnik sploh ne more kupiti, niti prek spleta. Redni pregledi so nujni za kontrolo stanja oči.

Z leti se struktura solznega filma spreminja, prav tako se spreminjajo naši pogoji na delovnem mestu ali doma, zato je treba oko redno nadzorovati. Ko namreč sami zaznamo težave z očesom, je pogosto že prepozno in poškodbe morda ni več mogoče pozdraviti.

Pravilna uporaba leč

Zlata pravila uporabe kontaktnih leč:

Ne spite z lečami v očesu, niti za kratek čas. Pretok vlage in zraka se zmanjša, nastane nevarnost okvare očesa.

Ne nosite leč na daljših poletih, ker so kabine v letalih vedno klimatizirane, kar pomeni izsušen zrak, ki iz leče in očesa izčrpa vlago. Posledica je lahko resna okvara očesa.

Ne rojevajte s kontaktnimi lečami, saj zaradi tega lahko ostanejo trajne posledice.

Ob daljšem delu z računalnikom uporabljajte umetne solze. Pri računalniku manjkrat pomežiknemo, posledično se oko manj vlaži in zato bolj izsuši. Če je poleg tega v prostoru še suh zrak (klima, ogrevanje), je težava še večja.
Zato za dolgotrajno delo ob računalniku z lečami uporabljajte umetne solze ali izmenično kontaktne leče in očala.

Če leče uporabite za plavanje ali potapljanje, jih po plavanju obvezno zavrzite (priporočamo uporabno enodnevnih leč), ker so v vodi očem zelo nevarne bakterije (kot na primer akantameba, ki se oprime leč in v primeru okužbe lahko celo povzroči trajno slepoto).

Imejte tudi rezervna očala

Nihče naj ne bi uporabljal samo kontaktnih leč. Vsekakor imejte rezervna očala, recimo za primer bolezni. Že samo nahod ali prehlad toliko vplivata na stanje oči, da uporaba kontaktnih leč lahko resno dodatno škoduje.

Kontaktne leče kupujte pri preverjenih prodajalcih

Kot pri skoraj vseh izdelkih se tudi pri kontaktnih lečah na trgu pojavljajo ponaredki. Po embalaži, izgledu, otipu in tudi uporabi jih pogosto ni možno ločiti od originala, so pa lahko izjemno nevarne za vaše oči. Vedno preverite vir nakupa kontaktnih leč in bodite dodatno pozorni pri sumljivo nizkih cenah.

Kje najbližje opravim pregled vida?