Web Analytics

7 manj poznanih pasti pred nakupom sončnih očal

Kupite ponaredek

Kot pri skoraj vseh izdelkih so tudi pri sončnih očalih na trgu prisotni ponaredki. Ti se na pogled pogosto ne ločijo od originala, imajo pa slabšo zaščito oči (opis pod točko 4). Ponarejata se tudi embalaža in certifikat, vedno pa se ponaredki izdajo s prenizko ceno.

Izberete neustrezno barvo zatemnitve

Sončna očala se proizvajajo z zatemnitvijo (toniranjem) v več barvah in odtenkih. Najbolj uporabljane izvedbe so siva, zeleno-siva (npr. znamenita Ray-Ban G15) in rjava.

Pred nakupom razmislite, ali boste očala uporabljali za res močno svetlobo ali tudi v meglenem in oblačnem vremenu. V prvem primeru priporočamo sivo ali sivo-zeleno, v drugem pa rjavo, ki naredi barve na pogled bolj žive. Glavni dejavnik ob izbiri naj bo vaš občutek, zato očala pred nakupom obvezno testirajte. Tudi pred morebitnim nakupom prek spleta svetujemo, da očala prej nekje preizkusite in se posvetujete glede modela in izbire zatemnitve. Sončna očala so lahko tonirana v več stopnjah. Najpogostejša je stopnja 3.

Izberete neprimeren model sončnih očal

Razmislite o načinu uporabe sončnih očal. Če jih uporabljate pri športu, so priporočljiva ob obrazu ukrivljena in ob strani zaprta očala – s tem sončni žarki ne motijo s strani.

Očala, ki jih uporabljate med vožnjo, naj nimajo preširokih ročk, ker s tem lahko nevarno zmanjšajo stransko vidno polje. Za šport so manj priporočljiva kovinska očala, ker morebiten prisušen znoj prej povzroči korozijo ali odstopanje barve, prav tako so kovinska očala praviloma pretežka za športne dejavnosti.

Ne preverite UV zaščite

UV zaščito sončnih očal vam lahko brezplačno izmerijo v boljših optikah. Če niste prepričani, prosite svojega optika za to uslugo. Stekla morajo imeti 100-odstotno UV zaščito, sicer se zaradi bolj odprte zenice za temnimi stekli oko celo bolj poškoduje kot brez sončnih očal.

Dodatna informacija glede stekel: Tudi če je UV zaščita 100-odstotna, so lahko stekla v slabših sončnih očalih ceneno proizvedena, material ni homogen in ob vsakem premiku glave in pogleda kreira malenkost drugačno sliko – posledica so lahko navidezne luknje v tleh, slabost ali glavobol in celo okvara vida.

Sončna očala kupite brez strokovne pomoči

Nekaj nasvetov ob izbiranju sončnih očal:

Spremljajte svoj občutek, ko očala nadenete. Ne smejo vas preveč stiskati, prav tako ne smejo biti ohlapna. Če sončna očala nosite tudi na laseh vrh glave, upoštevajte, da se materiali zaradi sončnega ogrevanja lahko segrejejo in očala posledično raztegnejo. Tako so nam še ob nakupu ustrezno široka očala lahko kmalu preširoka. Torej se nošnji očal vrh glave izogibajmo.

Očala naj bi ob straneh segala do ličnic in se ne dotikala kože na licih. Preverite tudi občutek z očali, kadar se nasmejite – če očala takrat sedejo na lica in se z lici dvignejo, poiščite ustreznejši model.

Imate dioptrijo in zato ne uporabljate sončnih očal

Veliko sončnih očal vam v optiki lahko izdelajo z vašo dioptrijo. Očala bodo izgledala enako kot original, stekla pa bodo imela vašo dioptrijo. Lahko si tudi izberete drugačno barvo obarvanja stekel v sončnih očalih, obstaja že tudi možnost dioptrijskih sončnih stekel z ogledalno odsevnim nanosom. Originalna stekla ostanejo neuporabljena in so vaša last, če bi ta sončna očala kdaj želeli spet imeti brez dioptrije.

Ne pozanimate se glede možnih funkcij sončnih očal

Ob izbiranju se pri optiku pozanimajte o novostih in možnih funkcijah.
Nekaj primerov:

  • Polarizirana stekla – s slike očistijo od ravnih površin odbito svetlobo. Zmanjšajo na primer bleščanje na snegu ali morju, na mokri cesti, zmanjšajo moteče bleščanje kapelj na vetrobranskem steklu in zelo pomagajo ribičem ob gledanju skozi površino vode. V poslovalnicah si lahko ogledate razliko med polariziranimi in nepolariziranimi sončnimi očali ter obe različici tudi sami preizkusite.
  • Fotostekla – določena sončna očala imajo fotofunkcijo, zaradi katere že zatemnjena stekla na močni svetlobi še dodatno potemnijo.
    Sončna očala z rumeno ali rjavo zatemnitvijo za vožnjo – takšna sončna očala lahko zelo olajšajo vožnjo v slabših razmerah, na primer v megli ali celo dežju. Določeni modeli sončnih očal imajo že priložena stekla v več barvah, ki se po potrebi menjajo.
  • Sončna očala s prozornimi stekli – obstajajo tudi sončna očala brez zatemnitve, ki služijo zaščiti oči pred vetrom ali insekti, na primer ob vožnji s kolesom. Tudi brez zatemnitve imajo takšna očala lahko 100-odstotno UV zaščito.
  • Plovna sončna očala – večina sončnih očal se v vodi potopi, obstaja pa nekaj modelov, ki plavajo na vodi.
  • Razstavljiva sončna očala – določeni modeli sončnih očal omogočajo, da jih razstavite in po potrebi (na primer v primeru izgube ali okvare) dokupite samo določen del (ročko, front, nosnik, stekla).
  • Sončna ali športna očala z dioptrijo – na voljo je veliko modelov sončnih očal, ki omogočajo vgradnjo toniranih stekel z vašo dioptrijo. Tehnologija že omogoča vgradnjo dioptrijskih stekel v enakem barvnem odtenku, kot je v prvotno izbranih sončnih očalih; možna je tudi izvedba dioptrijskih sončnih očal z zrcalnim (mirror) nanosom po izbiri uporabnika.
  • Sončna očala z dodatki za športne dejavnosti – določeni modeli športnih očal imajo možnost namestitve tako imenovanega clip-in dodatka – znotraj očal nameščenega nastavka za stekla z vašo dioptrijo. Tako očala na zunaj obdržijo enak videz, ob morebitni spremembi dioptrije pa zamenjate samo stekli v nastavku. Ob določenih modelih športnih očal dobite tudi penast trak, ki ob namestitvi na čelni del zmanjšuje piš vetra in hkrati vpija znoj. Spet druga športna očala za dinamične športe so za boljši oprijem namesto z ročkami opremljena z elastičnim trakom.

Kje najbližje opravim pregled vida?

Znamke sončnih očal

Menu